Sne til begyndere, øvede og eksperter

Terrænnet omkring byen er ekstremt varieret. Her er pister til alle og ufattelig meget off piste.

Skiområdet Chamonix er opdelt i flere forskellige områder – udover et par begynderpister tæt ved centrum. Sværger du til hundredvis af sammenhængende pistekilometer, så tag til Val Thorens. I Chamonix finder du Alpernes bedste skiområder, men de er lidt mindre og i alt er der knap 200 pistekilometer og uendelige mængder off piste. Nøglen er at bruge en dag hvert sted, så man minimerer turene med de (gratis) skibusser.

Grands Montets er kongeområdet. Toppen troner 3.300 meter over havet og pisterne har et vertikalt fald på 2.000 højdemeter til landsbyen Argentière. Her er masser af udfordring, men også nemme pister. Grands Montes har det højeste fald i området, når man altså taler pister.

IMG_2889     IMG_2881

Aguille de Midi har områdets højeste lift-baserede fald. Men der er ingen pister. Toppen når op i 3.800 meter – den højeste lift i Alperne (sammen med toppen i Zermatt). Herfra har man fantastiske 2.800 højdemeter ned til byen. Den klassiske rute går igennem Vallée Blanche, den er relativ flad og alligevel en kæmpe oplevelse på hele 26 kilometer. En uforglemmelig tur. Hyr en guide eller ta’ med folk, som ved, hvad de laver. Det er vigtigt. Du står på ski henover en gigantisk gletsjer med dybe spalter.

Les Houches er det laveste område (top i knap 2.000 meter, dal 1.000 meter) – et hyggeligt område for begyndere og let øvede. Her er også gode pister til erfarne folk, men de bedste løber hurtigt tør for udfordringer. Udsigten til bagsiden af Mont Blanc retfærdiggør i sig selv et besøg.

Flegère og Brévent ligger på Chamonix-dalens nordlige bjergside. Det betyder, at pisterne, der alle kører ned mod byen, er sydvendte med et fald på 1.500 meter til selve Chamonix. De er således solrige, og sneen bliver ofte lidt tung, men her er mange gode pister på alle niveauer.

Vallorcine og Tour ligger helt oppe i dalen. De hænger sammen, topper i 2.300 meter og har et fald på knap 1.000 meter til de to landsbyer. Et rigtigt godt skiområde til både begyndere og eksperter. Fed udsigt over dalen mod Mont Blanc.

                                     KLIK PÅ KORTET

X

Nærområdet: Det tar’ knap en halv time at køre igennem Mont Blanc-tunellen. På den anden side er man i Courmeyeur, et af de bedste områder i Italien. Også her står man på ski på Mont Blanc. På halvanden time kommer man til Verbier – et af de bedste områder i Schweiz. Og lige om hjørnet i Frankrig har man St. Gervais og rigmandsstedet Megève. Alle absolut værd at besøge, og de er indeholdt på det store liftkort MBU (Mont Blanc Unlimited).

Heliskiing er forbudt i Frankrig, men ikke i nabolandene Schweiz og Italien. Dermed kan man flyve indover grænsen, stå på ski fra en ensom bjergtop og lande samme aften i Chamonix-dalen. Læs mere her.

Sikkerhed: ‘Kun en tåbe frygter ikke bjerget‘. Hold farten under kontrol, husk sikkerhedsudstyr i off piste, pas på når lavinefaren er høj, tal med de lokale inden gletsjer-ski, ta’ aldrig alene væk fra pisterne. Og nyd turen.

Leave a Comment